Aktualności

Smaki Galicji

14 lipca 2019 roku  w Gorajcu (gmina Cieszanów) odbył się Konkurs kulinarny Smaki Galicji.
Zwycięzcy Konkursu otrzymali nominacje do Finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

Konkurs Smaki Galicji został zorganizowany przy wsparciu i pomocy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Głównym sponsorem Konkursu była Firma Selgros Cash & Carry.

Smaki Galicji to konkurs będący częścią dużego przedsięwzięcia – Festiwalu Smaków w Cieszanowie - mającego na celu budowanie świadomości odnośnie walorów produktów regionalnych.
W Konkursie wystartowało 6 drużyn, które miały za zadnie przygotować 8 porcji zupy z obowiązkowym wykorzystaniem:

  • żeberek wieprzowych (surowych)
  • masła tradycyjnego (polskie)
  • kapusty (dowolny rodzaj)
  • kminku zwyczajnego (świeży lub suszony)

oraz
8 porcji dania głównego w którym obowiązkowo należało użyć takie produkty jak:

  • boczek surowy (ze skórą bez kości)
  • marchew (polskie odmiany)
  • ziemniaki (polskie odmiany)
  • pokrzywa zwyczajna.

Uczestników konkursu oceniało znakomite Jury w składzie:

  • Jarosław Uściński – Przewodniczący
  • Krzysztof Gawlik
  • Piotr Szczygielski
  • Jean Bos
  • Mirosław Reszczyk

Nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali:

  • Zbigniew Łęgowski
  • Daniel Gorczyca.

 

Konkurs kulinarny Smaki Galicji wygrali
Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Restauracji Patio w Grand Hotel Botique w Rzeszowie,
otrzymali oni przedostatnią nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Ponadto Kamil Tłuczek otrzymał dwie nagrody specjalne: wyjazd z Poland Culinary Team na Olimpiadę Kulinarną do Stuttgartu w 2020 r. oraz wyróżnienie za najlepsze danie w konkursie Smaki Galicji przyznane przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej.
Drugie miejsce zdobyli
Patryk Glinkowski i Łukasz Misiorny z Restauracji Grodzka 12 w Lesznie.
Trzecie miejsce przypadło
Natalia Zając i Dawid Bojda z Kawiarni Stary Piernik w Rzeszowie.

Podczas Konkursu Kulinarnego Smaki Galicji zorganizowane były warsztaty kulinarne uświetnione  pokazem mistrzów. Mistrzowskie dania przygotowali  Wojciech Balicki i Maciej Grubman.