Partnerzy

 

W dniu 15.01.2017r na warszawskim Placu Defilad, tuż pod PKIN odbył się 25 finał WOŚP wieńczący kolejne wydanie największej w Europie Akcji Charytatywnej, której celem w tym roku było ratowanie życia i zdrowia dzieci na oddziałach ogólno pediatrycznych, oraz zapewnienie godnej opieki medycznej seniorom.

Chlubną tradycją stał się fakt, iż to wydarzenie na swój sposób wspiera środowisko kulinarne zrzeszające kucharzy oraz szefów kuchni.
W tym roku, Fundacja Klubu Szefów Kuchni przy udziale OSSKiC, dziesiątek zaprzyjaźnionych szefów, młodzieży Szkół Gastronomicznych oraz oczywiście dzięki sponsorom przygotowała dwa wydarzenia kulinarne podczas 25 finału WOŚP; pierwszym z nich był olbrzymi kocioł zupy grzybowej (5300Litrów!), wokół którego wolontariusze oraz szefowie kuchni przygotowali stanowiska z poczęstunkiem dla wszystkich, którzy znaleźli się tego dnia na miejscu, rozdano ponad 17000 porcji!

Drugim miejscem, które przyczyniało się do zasilenia zbiórki na rzecz WOŚP była specjalnie utworzona na to wydarzenie Restauracja, która serwowała wyjątkowe menu, każdy po wpłacie symbolicznych 20pln mógł zasiąść wygodnie i kosztować menu składające się z 4 pozycji.

Nad restauracją czuwał Konrad Birek wraz z zespołem szefów kuchni, serwis wydał ponad 400 zestawów, ostatni z nich z głośnym aplauzem opuścił kuchnię wraz ze ''Światełkiem do nieba''.

Liczymy na to, iż w przyszłym roku również będziemy mogli uczestniczyć w tym fantastycznym wydarzeniu!