30 edycja Bocused’or Rozstrzygnięta!
Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany do życia w 1987 roku przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine. W organizowanym co dwa lata konkursie bierze udział kilkadziesiąt krajów z Europy, Azji i Ameryki. Każdy z krajów wyłania swojego reprezentanta w krajowych eliminacjach. Następnie, zwycięzcy z poszczególnych krajów walczą o jak najwyższe miejsce w rozgrywkach na poziomie kontynentalnym, aby zmierzyć się w spektakularnym, światowym finale konkursu w Lyonie.
Udział wzięły 24 drużyny z całego świata, tematem przewodnim były: pierś z kurczaka, skorupiaki-na cześć tematu pierwszej edycji Bocused’or w 1987r, oraz jako nowatorski pomysł-element wegetariański. Po 5 godzinach i 35 minutach wyłonieni zostali zwyciężcy:
Miejsce I: Mathew Peters, reprezentujący restaurację Per Se (New York)
MiejsceII: William Davidsen, (Trondheim) reprezentujący Norwegię,
MiejsceIII: Viktor Andrésson z Islandii, Szef restauracji Grillio du Radisson Blu Saga (Reykjavik)
Pozostałe wyróżnienia:
- Nagroda dla najlepszego pomocnika: Benjamin Vakanas, Francja
- Specjalna nagroda za wegetariański talerz: Francja
- Wyjątkowy talerz: Węgry
- Nagroda za najlepszą promocję uczestników: Australia
- Nagroda za najlepszy plakat : Węgry
Źródło: http://www.bocusedor.com/usa-wins-the-30th-bocuse-d-or