Partnerzy

 

Bocuse d'Or powraca do Polski

Po dwóch latach nieobecności konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce! Szczegóły dotyczące polskich eliminacji podamy już niebawem.

Tymczasem mamy przyjemność poinformować, że do grona Komitetu Organizacyjnego Bocuse d'Or Polska dołączył Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz właściciel restauracji Moonsfera w Warszawie.

Jarosław Uściński

Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine.

W styczniu 1987 Paul Bocuse stworzył Bocuse d'Or, rewolucyjny konkurs gastronomiczny. Opierając się na najważniejszych wydarzeniach sportowych, wyobrażał sobie prawdziwe igrzyska kulinarne, w których kładzie się nacisk na kuchnię oraz zwraca uwagę na talent i doskonałość kucharzy. Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.

Idea konkursu: zebranie 24 młodych szefów kuchni z całego świata, spośród najbardziej obiecujących talentów ich pokolenia i przygotowanie przez nich znakomitych potraw w ciągu 5 godzin 35 minut, przed publicznością. O rozstrzygnięciu Wielkiego Finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.

Poza samym konkursem gotowania, Bocuse d’Or to również pokazy, które przyciągają liczną publiczność i media z całego świata.