Partnerzy

 

VII Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich
"Ale pasztet!"

http://www.papaja.pl/pliki/image55691.jpg
W dniach 17-19 listopada 2017 roku w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich - „Ale pasztet !”.
Konkurs odbędzie się w kategoriach:

Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni pretenduje do nominacji do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się we wrześniu 2018 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.
Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.         
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

http://www.papaja.pl/pliki/image70626.JPG


Konkurs ma zasięg ogólnopolski.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i Regionalnej w nowoczesnej aranżacji.

W Konkursie bierze udział do 9 dwuosobowych zespołów kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.
Ekipy kucharskie zakwalifikowane do konkursu "ALE PASZTET - 2017":

Kategoria Kucharze Profesjonalni:
1)       Dariusz Przepiórka  i  Krzysztof Panwic Pałac Tłokinia TŁOKINIA KOŚCIELNA 
2)       Grzegorz Mościński  i  Dorian Nalazek Hotel Courtyard Marriott WARSZAWA
3)       Daniel Warszawski  i  Karol Płoch Akademia Kulinarna Mariusza Nowickiego  RASZYN
4)       Dawid Konior  i  Bartosz Puchałka Restauracja Pastamore BIELSKO BIAŁA
5)       Paweł Brzeski  i  Piotr Kaszlewicz  Zamek Gniew  GNIEW
6)       Piotr Pyczot  i  Kamil Gajda Restauracja Carska BIAŁOWIEŻA
7)       Przemysław Gościniak  i  Bartłomiej Kornacki  Restauracja Pasja i Smak  CHORZÓW
8)       Łukasz Boreczek  i  Paweł Gałecki  Hotel Restauracja Piano  LUBLIN
9)       Beata  Słomianna  i  Jakub  Nowak  Restauracja Memo BYDGOSZCZ
Ekipy rezerwowe:
1)      Wojciech Kotula  i  Piotr Orzech Hotel Czarny Potok  KRYNICA ZDRÓJ
2)      Anna Cieślak  i  Marcin Kurzawa  Akademia Kuraszków  OBORNIKI ŚLĄSKIE
Kategoria Uczniowie Szkół Gastronomicznych:
1)    Julita Pyźlak  i  Szymon Jadczuk Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych SADOWNE
2)    Jowita Zegarska  i  Piotr Żurek Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych  IŁOWA
3)    Bartosz Wicherek  i  Patryk Wróblewski  Zespół Szkół Gastronomicznych  GORZÓW  WIELKOPOLSKI
4)    Krzysztof Kowalski  i   Filip Ziemiński Zespół Szkół Gospodarczych RZESZÓW
5)    Cyprian Fijałkowski  i  Patryk Ulbrych  Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych  BOLESŁAWIEC
6)    Martyna Dybał  i  Martyna Słobodzian Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych  BOLESŁAWIEC
7)    Milena Koprowska  i  Katarzyna Polaczyk  Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego  ZIELONA  GÓRA
8)    Mateusz  Ludwicki i  Joanna  Palińska  Zespół Szkół Gastronomicznych  WROCŁAW
9)    Kamila Formela  i  Monika Lewkowicz  Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich  GDAŃSK

Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do VII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet”-2017 serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VIII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet”-2018.

KAPITUŁA ORGANIZACYJNA KONKURSU DOKONAŁA DROBNYCH ZMIAN W REGULAMINIE, PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE ZMIANAMI.

Firma Dajar wraz z Organizatorami Konkursu udostępnią uczestnikom Konkursu talerze do ekspediowania dań konkursowych
(wzory talerzy w załączniku).

Harmonogram konkursu do pobrania.

Organizatorzy Konkursu przypominają, że zgodnie z Regulaminem:

Brak potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie w wyznaczonym czasie, skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.


W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl

Na przygotowanie dań Konkursowych uczestnicy mają 90 minut.
Przedmiotem Konkursu jest przekąska (6 porcji) i danie główne (6 porcji).
Przekąską ma być pasztet z karpia w autorskiej odsłonie (dopuszczalne jest przywiezienie wcześniej przygotowanego pasztetu).
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:   
         - filet z sandacza
         - polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone)
         - naturalny miód pszczeli
         - owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyny ...)
         - ziemniak polski
Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewnia:
- stół roboczy
- stół roboczy ze zlewem
- stół odstawczy
- piec konwekcyjno-parowy + GN-y
- kuchenkę indukcyjną jednopłytową - 2 szt.
- pakowarka próżniowa (worki uczestnicy zabezpieczają we własnym zakresie) - 1 szt./3 stanowiska
- cyrkulator (Sous Vide) - 1 szt./1 stanowiska
- dodatkowe gniazda prądu - 3 szt.
- stół prezentacyjny
- talerze do przekąski - 6 szt.
- talerze do dania głównego - 6 szt.
Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, porcelanę do prezentacji potraw, garnki
i patelnie (przystosowane do kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. każda z ekip zabezpiecza
we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 06 listopada 2017 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
- Filet z sandacza ze skórą - 1000 g
- Grzyby suszone - 50 g (mix)
- Grzyby mrożone - 200 g (mix)
- Naturalny miód pszczeli - 100 g
- Maliny mrożone - 200 g
- Jagody mrożone - 200 g
- Ziemniaki - 1800 g
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator Konkursu dopuszcza przywiezienie ze sobą produktów obowiązkowych w formie nieprzetworzonej.

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy Profesjonaliści
Tutaj znajdziesz: Regulamin Profesjonaliści


Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy Uczniowie
Tutaj znajdziesz : Regulamin Uczniowie