Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

 

OSSKiC na targach Polagra Gastro 2017

 

Za nami kolejne Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Polagra Gastro w Poznaniu.
W tym roku Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni wsparło to wydarzenie w prawdziwie profesjonalnym stylu.
Pierwszego dnia targów Master Class Show poprowadziła Kadra Narodowa Polski Juniorów OSSKiC pod okiem jej trenera Sebastiana Krauzowicza. Znakomici młodzi kucharze zaprezentowali wyjątkowe dania a ich starsi, doświadczeni koledzy – szefowie kuchni dzielili się swoim doświadczeniem zarówno w kwestii kulinariów jak i zarządzania kuchnią.
Kolejne dni to Kulinarny Puchar Polski prestiżowy konkurs, którego celem jest odkrywanie i prezentowanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”.
W tym roku konkurs odbył się pod patronatem OSSKiC a w jury pod przewodnictwem Jarosława Uścińskiego – Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni zasiadali czołowi szefowie kuchni polskiej sceny gastronomicznej. Wśród jurorów technicznych znaleźli się Mariusz Nowicki oraz Zbigniew Łęgowski.

Jury Konkursu


W konkursie wystartowało 11 drużyn, które miały za zadanie przygotować pierwszego dnia przystawkę wykorzystując świeżą przepiórkę, pistacje i ocet balsamico di Modena oraz szarlotkę według własnego uznania z jabłek grójeckich. Drugi dzień konkursowych zmagań wymagał od zawodników przygotowania dania głównego, a w nim halibut, szynka parmeńska i czarny ryż.
Pierwsze miejsce zdobył duet z Torunia Bartosz Peter i Rafał Kudliński z hotelu Copernicus. Drugie miejsce zajęli Paweł Salamon i Maciej Pisarek z Hotelu Smolarnia w Trzciance.
Trzecie miejsce należy do Pawła Kubera i Kajetana Świokła z restauracji w hotelu SeSilva w Poznaniu.

Uczestnicy konkursu


Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Przed nami kolejne projekty. O których już niebawem!

*****

Kulinarny Puchar Polski
Historia konkursu sięga roku 2000, kiedy miała miejsce jego pierwsza edycja.  Od tamtego czasu KPP ciągle rozwija się i zdobywa coraz większe uznanie w środowisku gastronomicznym. W Kulinarnym Pucharze Polski biorą udział kucharze, którzy zwyciężyli w jednym z konkursów nominowanych, których lista co roku ustalana jest przez Radę Programową KPP. Rada Programowa decyduje również o systemie oceniania.

Partnerzy