II edycja Konkursu Kulinarnego "Smaki Galicji"
Cieszanów 2021

Zwycięzca konkursu nominowany jest do
KULINARNEGO PUCHARU POLSKI

Organizatorami II edycji Konkursu Kulinarnego "Smaki Galicji" odbywającego się w ramach "Festiwalu Smaków w Cieszanowie" - Cieszanów 2021 jest Miasto i Gmina Cieszanów oraz Centrum Kultury i Sportu w Cieszanowie.

Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Partnerów:

  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
  • Polska Akademia Smaku
  • Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Konkurs odbędzie się w dniu 26 czerwca 2021 roku w Cieszanowie.
Zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 15 czerwca 2021 roku
na adres:piotr@szczypior.hub.pl.
Każda z zakwalifikowanych ekip kucharskich ma za zadanie wykonać:

  • 8 porcji dania głównego - z obowiązkowym wykorzystaniem
      • Pstrąg
      • Olej dyniowy
      • Żółtko jaja kurzego
  • 8 porcji deseru - z obowiązkowym wykorzystaniem
    • Ser typu ricotta
    • Miód wielokwiatowy
    • Dowolne trzy świeże zioła i/lub rośliny jadalne (z wyłączeniem owoców)

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez zakwalifikowanych uczestników Konkursu listy zapotrzebowania  produktów, nie później niż do dnia 19 czerwca 2021 roku) zabezpieczy niektóre główne składniki niezbędne do przygotowania dań konkursowych.
Na każdym stanowisku konkursowym:

  • 6 szt. - Pstrąg  ok.300 g/szt.
  • 0,5 kg - Ser zagrodowy wiejski typu ricotta zwykła

W formie bufetu:

  • Olej dyniowy                                              - do 0,200 ml/na ekipę kucharską
  • Miód wielokwiatowy                                 - do 0,5 l/na ekipę kucharską

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w Konkursie do dnia 19 czerwca 2021 roku (drogą elektroniczną na adres: piotr@szczypior.hub.pl).
Brak potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie w wyznaczonym czasie, skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem Szczygielskim na adres:piotr@szczypior.hub.pl lub telefon 607 277 097.

Regulamin konkursu do pobrania (doc).

Arkusz zgłoszeniowy do pobrania (doc).