Aktualności

Udział Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w Targach Euro Gastro 2024.

Udział Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w Targach Euro Gastro 2024.

W dniach 12-14 marca 2024 roku odbyły się targi EuroGastro, w których czynny udział brało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Na stoisku Stowarzyszenia odbywały się pokazy prowadzone przez Kucharzy Poland National Culinary Team oraz zaproszonych gości. Podczas tych pokazów kucharze reprezentacji promowali kuchnię polską, przygotowując dania w których wykorzystywane były produkty od partnerów i sponsorów stowarzyszenia. Pokazy przyciągały uwagę osoby odwiedzające targi, które z zainteresowaniem śledziły to co działo się na stoisku. Pokazy były połączone z degustacją więc wszyscy mogli spróbować dań przygotowanych przez kucharzy stowarzyszenia.

...

[...]

Przed nami wielkie wydarzenie organizowane przez naszego Partnera strategicznego!

Przed nami wielkie wydarzenie organizowane przez naszego Partnera strategicznego!

Serdecznie zapraszamy na uroczyste otwarcie nowego Magazynu Transgourmet Foodservice w Gliwicach oraz TARGI ROZWIĄZAŃ DLA GASTRONOMII ! 1 marca 2024 roku - Gliwice, ul. gen. Sikorskiego 122c - początek o godz. 15:00. To prawdziwa gratka dla wszystkich prowadzących biznes gastronomiczny! Swoje oferty zaprezentują producenci zaopatrzenia dla gastronomii, hoteli i punktów zbiorowego żywienia, a na Gości wydarzenia czeka specjalny 50% RABAT TARGOWY, wyłącznie na zamówienia złożone podczas Targów, na specjalnie przygotowane zestawy.

...

[...]

Poland National Culinary Team OSSKiC zdobywa 3 medale na Olimpiadzie kulinarnej w Stuttgarcie!

Poland National Culinary Team OSSKiC zdobywa 3 medale na Olimpiadzie kulinarnej w Stuttgarcie!

Wielkie sukcesy kucharzy Poland National Culinary Team! Reprezentacja kucharzy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni wraca ze Stuttgartu z 3 medalami - jednym złotym i dwoma srebrnymi. To ogromne osiągnięcie, które potwierdza wysoką pozycję Polski w świecie kulinarnej sztuki. Złoty medal został zdobyty w starcie indywidualnym, kategorii Culinary Art przez Weronikę Gurynow. Weronika w ogólnym rozrachunku tej kategorii zajęła bardzo wysokie - 3 miejsce. Należy tutaj dodać, że w tej kategorii rywalizowało ponad 100 zawodników.

...

[...]

Olimpiada Kulinarna Stuttgart.

Olimpiada Kulinarna Stuttgart.

Już niebawem bo 31 stycznia Poland National Culinary wyjeżdża do Stuttgartu na Olimpiadę Kulinarną. Przygotowania do startu trwały od stycznia 2023r. Przed kucharzami i całym zespołem ostatnia prosta, ostatni trening i sam start w olimpiadzie. Sama Olimpiad odbędzie się w dniach   2 - 7 lutego 2024. 
Ica Culinary Olympics Stuttgart 2024 to prestiżowe wydarzenie, które jest jednym z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie. W tym roku będzie to już 26 edycja olimpiady. Nasza polska drużyna, składająca się z utalentowanych i doświadczonych kucharzy, będzie rywalizować z innymi krajami w różnych kategoriach, prezentując swoje umiejętności kulinarne i tworząc wyjątkowe dania.

...

[...]

WOŚP w Markach.

WOŚP w Markach.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni z całych sił wspiera 32-gi Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Odwiedźcie nasz sztab WOŚP w Markach przy ul. Wspólnej 40.
Oprócz wielu atrakcji, wolontariusze i kucharze OSSKIC przygotują tam, specjalnie dla Was, przepyszne i niepowtarzalne dania.
Caluteńki dochód ze sprzedaży tych fantastycznych potraw zostanie przekazany na tegoroczny cel Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

KUCHARZE OSSKIC ZAPRASZAJĄ WSZYSTKICH !!!

...

[...]

NOWI CZŁONKOWIE OSSKiC.

NOWI CZŁONKOWIE OSSKiC.

Zwracamy się do wszystkich chętnych dołączenia do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni z uprzejmą prośbą o ponowne przesłanie wypełnionych deklaracji członkowskich i oświadczeń. NIestety, wystąpił pewnie problem z przesłaniem wcześniej dostarczonych dokumentów, dlatego uprzejmie prosimy o ich ponowne przesłanie. Za wszelkie niedogodności serdecznie przepraszamy.

 

...

[...]

Trening Poland National Culinary Team w hotelu NOTERA*****

Trening Poland National Culinary Team w hotelu NOTERA*****

W dniu 28 października 2023 roku odbył się już kolejny trening Poland National Culinary Team, tym razem w renomowanym hotelu NOTERA***** położonym w malowniczej miejscowości Charzykowy w Borach Tucholskich. Wydarzenie to było połączone z wyjątkową kolacją degustacyjną, podczas której członkowie Kadry Narodowej prezentowali dania zbliżone do tych, które będą przygotowywane podczas Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie w 2024 roku.

 

...

[...]

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni na targach Cukierniczych Sweet-Tech.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni na targach Cukierniczych Sweet-Tech.

W dniach 19-21 września 2023 roku miały miejsce Targi Sweet-Tech, które odbyły się w Warszawie. Wydarzenie to przyciągnęło wielu miłośników słodkości, cukierników, pasjonatów kulinariów oraz przedstawicieli branży gastronomicznej. Jednym z głównych wystawców na tym wydarzeniu było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Stowarzyszenie postawiło na współpracę z czterema renomowanymi firmami: Barbara Luijckx, Sempre, Debic oraz Dora Metal, które również miały swoje stanowiska na tym wydarzeniu.

 

...

[...]

Ruszyły zgłoszenia do nowego konkursu  „Mięsne Specjały   Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego  do   Kulinarnego Pucharu Polski.

Ruszyły zgłoszenia do nowego konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet” nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski.

Do końca czerwca profesjonalni kucharze mogą zgłosić swoją kandydaturę do pierwszego etapu konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet”. Spośród wszystkich zgłoszeń jurorzy wybiorą 8 najlepszych dwuosobowych zespołów, które 14 lipca zmierzą się w finale. Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.

...

[...]

Międzynarodowe Targi Żywności.

Międzynarodowe Targi Żywności.

W dniach 16-18.05.2023 na terenie "Ptak Expo" odbyly się Międzynarodowe Targi Żywności. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni z zespołem Poland National Culinary Team przygotowało Pokazy kulinarne. Bartosz Peter wraz z Członkami Zespołu przygotował i zaprezentował kilkadziesiąt pomysłów kulinarnych opartych o klasyczne i codzienne produkty.

...

[...]

Targi gastronomiczne Euro Gastro.

Targi gastronomiczne Euro Gastro.

W dniach 28-30 marca 2023 odbyły się targi gastronomiczne Euro Gastro. Spośród wielu wystawców swoje stoisko miało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Dzięki sponsorowi strategicznemu TransGourmet, Selgros oraz Barbara Luijckx, Ecolab, Vileda, Giesser Messer, Gourmet Foods z Dilmah i Saquella, Morliny, Oliwy Monini, Gastro Magic Wypożyczalnia i Piotr Wieczorek, Bagstar , Dora Metal ,Gourmet Foods, Siejemy, AMT World Best Pan, na stoisku przez cały czas trwania targów odbywały się pokazy gastronomiczne Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy, gdzie członkowie reprezentacji przygotowywali dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu.

...

[...]

Konkurs kulinarny pod patronatem Kurta Schellera.

Konkurs kulinarny pod patronatem Kurta Schellera.

Podczas targów Euro Gastro odbył się konkurs kulinarny pod patronatem Kurta Schellera. Uczestnicy za zadanie mieli przygotować dania, które były oceniane przez 3 sędziów: Kurta Schellera, Bartosza Petera oraz Michała Świerada. Do oceny sędziowie mieli tylko czystą kartkę i długopis a jedynymi kryteriami oceny były języki i zmysły sędziów. Uczestnicy mieli dowolność w przygotowaniu dań, mogli przygotować to co uważali za najlepsze.

...

[...]

Niezwykły i konkurs kulinarny w dniu 30 (czwartek) marca podczas targów EUROGASTRO.

Niezwykły i konkurs kulinarny w dniu 30 (czwartek) marca podczas targów EUROGASTRO.

Wytypowany przez Kurta Schellera, Bartosza Petera oraz pozostałych sędziów Uczestnik wyjedzie na prywatny kulinarny weekend z Mistrzem Kurtem do Szwajcarii. Zawodnicy otrzymają także niepowtarzalną możliwość wygrania uczestnictwa w treningach Poland National Culinary Team oraz przyszłych kolacjach degustacyjnych dań przygotowywanych na Olimpiadę Kulinarną Stuttgart.

...

[...]

31 Finał WOŚP w Markach.

31 Finał WOŚP w Markach.

Gramy dla Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy WOŚP - Murem Za Owsiakiem. Wielu Ludzi, nasi partnerzy i moc Gości dokładajacych swoje cegiełki.

...

[...]

Sprawozdanie wyborcze ze spotkania OSSKiC.

Sprawozdanie wyborcze ze spotkania OSSKiC.

Dnia 3.12.2022r odbyło się walne spotkanie członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
W trakcie spotkania odbyły się wybory Zarządu Głównego OSSKiC, Komisji Rewizyjnej, Głównego Sądu Koleżeńskiego oraz Komisji Weryfikacyjnej.

...

[...]

Bezkompromisowa wysoka jakość.

Bezkompromisowa wysoka jakość.

W wiadomościach prywatnych pytacie nas czemu wybraliśmy do gotowania garnki i patelnie od @AMTGastrogussPolska? Odpowiedź jest prosta: liczy się dla nas bezkompromisowa wysoka jakość.

...

[...]

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni.

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni.

Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, przypada 20. października.

Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie.

 

...

[...]

Zebranie członków OSSKiC.

Zebranie członków OSSKiC.

Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni informuje o najbliższym zebraniu członków OSSKiC, które będzie mieć charakter walny oraz wyborczy. Serdecznie zapraszamy wszystkich członków Stowarzyszenia i liczymy na Państwa obecność.

...

[...]

Marka naszej kadry.

Marka naszej kadry.

Jest nam niezmiennie miło, że partnerami naszej drużyny są światowe marki – takie jak Selgros czy AMT Gastroguss.

...

[...]

Kolacja degustacyjna Kadry juniorów.

Kolacja degustacyjna Kadry juniorów.

W poniedziałek, siedemnastego października, nasi Goście mogli spróbować przygotowanych dań w trakcie kolacji degustacyjnej w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Identyczne dania nasi Juniorzy zaserwują w trakcie konkursu w Luksemburgu.

...

[...]

Polskie Kulinaria

Polskie Kulinaria

W dniach 02-04 września podczas drugiej edycji wydarzenia 'Polskie Kulinaria', którego patronem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Poland National Culinary Team-Junior Chefs oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni prowadziło w Busku Zdroju pokazy kulinarne oraz degustacje dań opartych na produktach regionalnych oraz na produktach objętych programem dziedzictwa kulinarnego.

...

[...]

XV edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny

XV edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny

W dniu 27 sierpnia 2022 roku, w Ustroniu odbyła się XV edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny – Konkurs nominowany do Finałów Kulinarnego Pucharu Polski 2022. Uczestnicy Konkursu mieli za zadanie w przeciągu 90 minut przygotować 7 porcji dania głównego i 7 porcji deseru.
Poniżej fotorelacja.

...

[...]

Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji“

Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji“

W dniu 21 czerwca 2022 roku w Dębowym Dworze w Rudzie Różanieckiej odbył się Konkurs Kulinarny "Smaki Galicji". Konkurs nominowany jest do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.
Poniżej fotorelacja.

...

[...]

Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji“

Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji“

W dniu 21 czerwca 2022 roku w Dębowym Dworze w Rudzie Różanieckiej odbędzie się Konkurs Kulinarny "Smaki Galicji". Konkurs nominowany jest do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022. Każda ze startujących ekip przygotowuje 6 porcji zupy, 6 porcji dania głównego i 6 porcji deseru-koktajl.

...

[...]

XI Ogólnopolski konkurs dla szkół gastronomicznych dot. Produktów Certyfikowanych

XI Ogólnopolski konkurs dla szkół gastronomicznych dot. Produktów Certyfikowanych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna zapraszają do wzięcia udziału w XI edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

...

[...]

Kolejna edycja Targów gastronomicznych Euro Gastro.

Kolejna edycja Targów gastronomicznych Euro Gastro.

17.05.2022 na terenie Warsaw Expo rozpoczęła się kolejna edycja Targów gastronomicznych Euro Gastro.

Pośród licznie zgromadzonych wystawców, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni utworzyło strefę pokazów, które prowadzili Juniorzy Poland National Culinary Team pod pieczą Selekcjonera Reprezentacji OSSKiC - Sebastiana Krauzowicza, Kapitana Reprezentacji - Bartosza Petera oraz Trenera Marcina Gruszki...

...

[...]

Informacja Zarządu OSSKiC

Informacja Zarządu OSSKiC

Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) jednogłośnie przyjął uchwałę mówiącą, iż prawnie zastrzeżony logotyp Poland National Culinary Team (nr zastrzeżenia: R 326962) nie może być wykorzystywany do celów komercyjnych nie związanych z działalnością Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) oraz Poland National Culinary Team i jego partnerów....

[...]

Wyjazd OSSKiC do USA na konkurs BBQ

Wyjazd OSSKiC do USA na konkurs BBQ

Jak co roku zbliża się wyjazd dla Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni do USA na konkurs BBQ. Po raz kolejny z pomocą sponsorską przyszła nam firma Qchnia Project z Rzeszowa na którą zawsze można liczyć.

[...]

II edycja Konkursu Kulinarnego „Smaki Galicji“

II edycja Konkursu Kulinarnego „Smaki Galicji“

Na przekór pandemii, lockdownowi i kilkumiesięcznej hibernacji gastronomii. Na przekór ulewie, porywistemu wiatrowi i przelotnym opadom gradu. Na przekór wszelkim znakom na niebie i ziemi, dzięki zaangażowaniu organizatorów i wsparciu sponsorów w dniu 26 czerwca 2021 roku w ramach „Festiwalu Smaków w Cieszanowie” odbyła się II edycja Konkursu Kulinarnego „Smaki Galicji“ - Konkursu nominowanego do finału Kulinarnego Pucharu Polski.

[...]

"Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021"

"Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021"

Dział Rolny Ambasady Stanów Zjednoczonych w Warszawie we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni oraz Klubem Szefów Kuchni zaprosili młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie "Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021".

[...]

KONKURS KUCHARZ DOSKONAŁY.

KONKURS KUCHARZ DOSKONAŁY.

Konkurs dedykowany jest do dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym – uczestników ośrodków rehabilitacyjnych: warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy, ośrodków dziennego pobytu oraz specjalnych placówek edukacyjnych z terenu m. st. Warszawy. Nadrzędnym celem wydarzenia jest poprawa wizerunku i pozycji w hierarchii społecznej tej grupy ludzi.

[...]

Kupuj świadomie - Produkt polski.

Kupuj świadomie - Produkt polski.

W środę 26 marca, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z KOWR ruszyło z kolejną odsłoną kampanii "Kupuj świadomie  - Produkt polski".

Rozoczęto od mediów społecznościowych, od 1 kwietnia ruszy kampania, emisja spotów KUPUJ SWIADOMIE-PRODUKT POLSKI w tv i działaniami towarzyszącymi.

[...]