Aktualności

Międzynarodowe Targi Żywności.

Międzynarodowe Targi Żywności.

W dniach 16-18.05.2023 na terenie "Ptak Expo" odbyly się Międzynarodowe Targi Żywności. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni z zespołem Poland National Culinary Team przygotowało Pokazy kulinarne. Bartosz Peter wraz z Członkami Zespołu przygotował i zaprezentował kilkadziesiąt pomysłów kulinarnych opartych o klasyczne i codzienne produkty.

...

[...]

Targi gastronomiczne Euro Gastro.

Targi gastronomiczne Euro Gastro.

W dniach 28-30 marca 2023 odbyły się targi gastronomiczne Euro Gastro. Spośród wielu wystawców swoje stoisko miało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Dzięki sponsorowi strategicznemu TransGourmet, Selgros oraz Barbara Luijckx, Ecolab, Vileda, Giesser Messer, Gourmet Foods z Dilmah i Saquella, Morliny, Oliwy Monini, Gastro Magic Wypożyczalnia i Piotr Wieczorek, Bagstar , Dora Metal ,Gourmet Foods, Siejemy, AMT World Best Pan, na stoisku przez cały czas trwania targów odbywały się pokazy gastronomiczne Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy, gdzie członkowie reprezentacji przygotowywali dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu.

...

[...]

Konkurs kulinarny pod patronatem Kurta Schellera.

Konkurs kulinarny pod patronatem Kurta Schellera.

Podczas targów Euro Gastro odbył się konkurs kulinarny pod patronatem Kurta Schellera. Uczestnicy za zadanie mieli przygotować dania, które były oceniane przez 3 sędziów: Kurta Schellera, Bartosza Petera oraz Michała Świerada. Do oceny sędziowie mieli tylko czystą kartkę i długopis a jedynymi kryteriami oceny były języki i zmysły sędziów. Uczestnicy mieli dowolność w przygotowaniu dań, mogli przygotować to co uważali za najlepsze.

...

[...]

Niezwykły i konkurs kulinarny w dniu 30 (czwartek) marca podczas targów EUROGASTRO.

Niezwykły i konkurs kulinarny w dniu 30 (czwartek) marca podczas targów EUROGASTRO.

Wytypowany przez Kurta Schellera, Bartosza Petera oraz pozostałych sędziów Uczestnik wyjedzie na prywatny kulinarny weekend z Mistrzem Kurtem do Szwajcarii. Zawodnicy otrzymają także niepowtarzalną możliwość wygrania uczestnictwa w treningach Poland National Culinary Team oraz przyszłych kolacjach degustacyjnych dań przygotowywanych na Olimpiadę Kulinarną Stuttgart.

...

[...]

31 Finał WOŚP w Markach.

31 Finał WOŚP w Markach.

Gramy dla Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy WOŚP - Murem Za Owsiakiem. Wielu Ludzi, nasi partnerzy i moc Gości dokładajacych swoje cegiełki.

...

[...]

Sprawozdanie wyborcze ze spotkania OSSKiC.

Sprawozdanie wyborcze ze spotkania OSSKiC.

Dnia 3.12.2022r odbyło się walne spotkanie członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
W trakcie spotkania odbyły się wybory Zarządu Głównego OSSKiC, Komisji Rewizyjnej, Głównego Sądu Koleżeńskiego oraz Komisji Weryfikacyjnej.

...

[...]

Bezkompromisowa wysoka jakość.

Bezkompromisowa wysoka jakość.

W wiadomościach prywatnych pytacie nas czemu wybraliśmy do gotowania garnki i patelnie od @AMTGastrogussPolska? Odpowiedź jest prosta: liczy się dla nas bezkompromisowa wysoka jakość.

...

[...]

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni.

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni.

Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, przypada 20. października.

Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie.

 

...

[...]

Zebranie członków OSSKiC.

Zebranie członków OSSKiC.

Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni informuje o najbliższym zebraniu członków OSSKiC, które będzie mieć charakter walny oraz wyborczy. Serdecznie zapraszamy wszystkich członków Stowarzyszenia i liczymy na Państwa obecność.

...

[...]

Marka naszej kadry.

Marka naszej kadry.

Jest nam niezmiennie miło, że partnerami naszej drużyny są światowe marki – takie jak Selgros czy AMT Gastroguss.

...

[...]

Kolacja degustacyjna Kadry juniorów.

Kolacja degustacyjna Kadry juniorów.

W poniedziałek, siedemnastego października, nasi Goście mogli spróbować przygotowanych dań w trakcie kolacji degustacyjnej w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Identyczne dania nasi Juniorzy zaserwują w trakcie konkursu w Luksemburgu.

...

[...]

Polskie Kulinaria

Polskie Kulinaria

W dniach 02-04 września podczas drugiej edycji wydarzenia 'Polskie Kulinaria', którego patronem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Poland National Culinary Team-Junior Chefs oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni prowadziło w Busku Zdroju pokazy kulinarne oraz degustacje dań opartych na produktach regionalnych oraz na produktach objętych programem dziedzictwa kulinarnego.

...

[...]

XV edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny

XV edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny

W dniu 27 sierpnia 2022 roku, w Ustroniu odbyła się XV edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny – Konkurs nominowany do Finałów Kulinarnego Pucharu Polski 2022. Uczestnicy Konkursu mieli za zadanie w przeciągu 90 minut przygotować 7 porcji dania głównego i 7 porcji deseru.
Poniżej fotorelacja.

...

[...]

Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji“

Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji“

W dniu 21 czerwca 2022 roku w Dębowym Dworze w Rudzie Różanieckiej odbył się Konkurs Kulinarny "Smaki Galicji". Konkurs nominowany jest do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.
Poniżej fotorelacja.

...

[...]

Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji“

Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji“

W dniu 21 czerwca 2022 roku w Dębowym Dworze w Rudzie Różanieckiej odbędzie się Konkurs Kulinarny "Smaki Galicji". Konkurs nominowany jest do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022. Każda ze startujących ekip przygotowuje 6 porcji zupy, 6 porcji dania głównego i 6 porcji deseru-koktajl.

...

[...]

XI Ogólnopolski konkurs dla szkół gastronomicznych dot. Produktów Certyfikowanych

XI Ogólnopolski konkurs dla szkół gastronomicznych dot. Produktów Certyfikowanych

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna zapraszają do wzięcia udziału w XI edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

...

[...]

Kolejna edycja Targów gastronomicznych Euro Gastro.

Kolejna edycja Targów gastronomicznych Euro Gastro.

17.05.2022 na terenie Warsaw Expo rozpoczęła się kolejna edycja Targów gastronomicznych Euro Gastro.

Pośród licznie zgromadzonych wystawców, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni utworzyło strefę pokazów, które prowadzili Juniorzy Poland National Culinary Team pod pieczą Selekcjonera Reprezentacji OSSKiC - Sebastiana Krauzowicza, Kapitana Reprezentacji - Bartosza Petera oraz Trenera Marcina Gruszki...

...

[...]

Informacja Zarządu OSSKiC

Informacja Zarządu OSSKiC

Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) jednogłośnie przyjął uchwałę mówiącą, iż prawnie zastrzeżony logotyp Poland National Culinary Team (nr zastrzeżenia: R 326962) nie może być wykorzystywany do celów komercyjnych nie związanych z działalnością Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) oraz Poland National Culinary Team i jego partnerów....

[...]

Wyjazd OSSKiC do USA na konkurs BBQ

Wyjazd OSSKiC do USA na konkurs BBQ

Jak co roku zbliża się wyjazd dla Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni do USA na konkurs BBQ. Po raz kolejny z pomocą sponsorską przyszła nam firma Qchnia Project z Rzeszowa na którą zawsze można liczyć.

[...]

II edycja Konkursu Kulinarnego „Smaki Galicji“

II edycja Konkursu Kulinarnego „Smaki Galicji“

Na przekór pandemii, lockdownowi i kilkumiesięcznej hibernacji gastronomii. Na przekór ulewie, porywistemu wiatrowi i przelotnym opadom gradu. Na przekór wszelkim znakom na niebie i ziemi, dzięki zaangażowaniu organizatorów i wsparciu sponsorów w dniu 26 czerwca 2021 roku w ramach „Festiwalu Smaków w Cieszanowie” odbyła się II edycja Konkursu Kulinarnego „Smaki Galicji“ - Konkursu nominowanego do finału Kulinarnego Pucharu Polski.

[...]

"Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021"

"Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021"

Dział Rolny Ambasady Stanów Zjednoczonych w Warszawie we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni oraz Klubem Szefów Kuchni zaprosili młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie "Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021".

[...]

KONKURS KUCHARZ DOSKONAŁY.

KONKURS KUCHARZ DOSKONAŁY.

Konkurs dedykowany jest do dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym – uczestników ośrodków rehabilitacyjnych: warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy, ośrodków dziennego pobytu oraz specjalnych placówek edukacyjnych z terenu m. st. Warszawy. Nadrzędnym celem wydarzenia jest poprawa wizerunku i pozycji w hierarchii społecznej tej grupy ludzi.

[...]

Kupuj świadomie - Produkt polski.

Kupuj świadomie - Produkt polski.

W środę 26 marca, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z KOWR ruszyło z kolejną odsłoną kampanii "Kupuj świadomie  - Produkt polski".

Rozoczęto od mediów społecznościowych, od 1 kwietnia ruszy kampania, emisja spotów KUPUJ SWIADOMIE-PRODUKT POLSKI w tv i działaniami towarzyszącymi.

[...]