Szkolenie z oceny dań konkursowych - dla przyszłych sędziów i zawodników.

W dniach 21-22 sierpnia 2023r, przy współpracy OSSKiC z TransGourmet Selgros, odbyło się szkolenie sędziowskie przeprowadzone przez sędziów i zawodników startujących w konkursach międzynarodowych: Bartosza Petera, Marcina Gruszkę oraz Michała Świerada. Szkolenie odbyło się w Instytucie Kulinarnym TransGourmet Selgros w Warszawie.

Szkolenie było dedykowane dla wszystkich osób, zainteresowanych podniesieniem swoich umiejętności w sędziowaniu konkursów gastronomicznych, ale i dla osób, które biorą udział w takich konkursach i chcą podnieść swoją wiedzę w temacie przygotowania dań konkursowych. W szkoleniu wzięło udział 9 osób, byli to kucharze i szefowie kuchni z całej Polski.
Podczas pierwszego dnia szkolenia były przedstawione zasady oceniania dań konkursowych, przygotowania zawodników do konkursów oraz praca zawodników podczas startów w konkursach na arenie międzynarodowej. Krok po kroku zostały omówione wszystkie zasady zachowania kucharza w kuchni konkursowej, elementy dań konkursowych pod kątem oceny, ale też przygotowanie zawodników do konkursów.
Przyszli sędziowie poznali kryteria ocen i na przykładach sami oceniali poszczególne dania konkursowe.
Drugi dzień to już praktyka, uczestnicy szkolenia razem z Bartoszem Peterem i Marcinem Gruszką od podstaw przygotowali całe menu konkursowe z którym Bartosz Peter startował na Global Chefs Challange w Abu Dhabi 2022, zajmując tam czwarte miejsce.