Partnerzy

Aktualności

  • XIII MISTRZOSTWA
    W PODAWANIU BARANINY

    Ostatni konkurs nominowany do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski odbył się w sobotę, 11 sierpnia, w Ustroniu. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to wydarzenie z długoletnią tradycją.

    Więcej...
  • XIII MISTRZOSTWA
    W PODAWANIU BARANINY

    Ustroń - sobotA 11 sierpnia 2018
    RM GASTRO i Rynek w Ustroniu

    Więcej...
  • WAŻNE SPOTKANIE ROBOCZE

    Worldchefs Congress & Expo organizowany jest co dwa lata. Tegoroczny odbywał się w stolicy Malezji Kuala Lumpur, trwał cztery dni i zgromadził ponad 1000 osób z 80 krajów świata.

    Więcej...
  • Kulinarny Konkurs Sera Good Cheese

    Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni po raz kolejny wybrało najlepsze polskie sery. Ocena odbyła się 18 lipca w Warszawie.

    Więcej...
  • Pianka z grochówki

    O tym jak zmieniła się kuchnia wojskowa, o przygotowaniach do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu i o tym, co najbardziej smakuje wojskowym z NATO mówią trener i zawodnicy Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego.

    Więcej...
  • Witamy nowych sponsorów

    Z radością i dumą witamy nowych sponsorów OSSKiC: firmę Weindich oraz firmę Nestle z marką Chef

    Sponsorzy
  • "Trening czyni mistrza - praktyki zagraniczne szansą na lepszy start w dorosłe życie"

    W dniu 1.09.2016 roku Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego stał się beneficjentem projektu, wspierającego mobilność edukacyjną młodzieży i przystąpił do realizacji projektu "Trening czyni mistrza - praktyki zagraniczne szansą na lepszy start w dorosłe życie", finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego".

    Więcej...
  • Pierwsze seminarium sędziowskie WorldChefs w Polsce.

    Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni z siedzibą w Warszawie przy ul. Poznańskiej 6/8 informuje, że w dniu 17.06.2018 r. w Centrum Szkoleniowym Dora Metal w Warszawie, odbyło się Walne Zebranie Sprawozdawczo-Wyborcze.

    Więcej...
  • Walny Zjazd OSSKiC

    Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni z siedzibą w Warszawie przy ul. Poznańskiej 6/8 informuje, że w dniu 17.06.2018 r. w Centrum Szkoleniowym Dora Metal w Warszawie, odbyło się Walne Zebranie Sprawozdawczo-Wyborcze.

    Więcej...
  • "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"

    W dniach 1-2 czerwca 2018 roku na terenach hotelu Zamek*** w Pułtusku odbyła się jubileuszowa, X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś". Konkurs od wielu lat przyciąga rzeszę sympatyków gotowania, miłośników jednośladów oraz amatorów grillowania i zabawy na świeżym powietrzu.

    Więcej...
  • V edycja Konkursu Kulinarnego
    "Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro"

    W dniu 14 lipca 2018 roku w Narolu, w ramach "XIX Jarmarku Galicyjskiego - Smaki Roztocza", odbędzie się V edycja Konkursu Kulinarnego "Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro".
    Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się we wrześniu 2018 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.

    Więcej...
  • Udane prezentacje

    W czwartek 24.05 i piątek 25.05, podczas Warsaw Gastro Show, można było obejrzeć bardzo ciekawe pokazy kulinarne firmowane przez OSSKIC.

    Więcej...
  • Warsaw Gastro Show.

    Podczas Warsaw Gastro Show zapraszamy na dwa dni znakomitych pokazów kulinarnych firmowanych przez OSSKIC.

    Więcej...
  • Fantastyczna, smakowita impreza!

    W Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL odbył się finał XII edycji Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną "Kucharz Doskonały".

    Więcej...
  • Finał konkursu "Kucharz Doskonały"

    Już w najbliższy czwartek, 17 maja, w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL odbędzie się finał XII edycji Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną "Kucharz Doskonały".

    Więcej...
  • Hermes dla Kapitana

    We czwartek, 10 maja, w Poznaniu już po raz 20. Poradnik Restauratora przyznawał prestiżowe nagrody Hermes. W kategorii "Młody talent" nagrodę dostał Bartosz Peter, kapitan Polish National Culinary Team. – Zaskoczyło to nas, ale też bardzo ucieszyło.

    Więcej...
  • Polish BBQ Kings

    Działająca od blisko 15 lat drużyna BBQ Kings to najbardziej utytułowany zespół Grill & BBQ w Polsce. Sami przyznają, że kiedy zaczynali, mieli zaledwie "blade pojęcie o wyobrażeniu" na temat grilla a tym bardziej BBQ.

    Więcej...
  • Szlifowanie formy

    Trwają treningi Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy Zawodowych. Kierowany przez Sebastiana Krauzowicza kilkunastoosobowy zespół przygotowuje się do Mistrzostw Świata w Luxemburgu.

    Więcej...
  • Po Targach EuroGastro. Podsumowanie

    Podczas trzech dni Targów EuroGastro "bazą" OSSKIC było stanowisko partnera strategicznego, Selgros TransGourmet. Tu właśnie przez trzy dni można było podziwiać umiejętności członków Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy Profesjonalnych kierowanych i trenowanych przez Sebastiana Krauzowicza.

    Więcej...
  • Targi Eurogastro 2018

    Koleżanki i koledzy, serdecznie zapraszamy na rozpoczynające się już we środę, 21 marca, targi Eurogastro, najwiekszą i najbardziej prestiżową imprezę tego typu w Polsce. Szczególnej uwadze polecamy stanowisko naszego partnera strategicznego, firmy Selgros TransGourmet, gdzie przez trzy dni swoje umiejętności będą prezentowali zawodnicy Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy Profesjonalistów.

    Więcej...
  • Stół Szefów - Kulinarna podróż dookoła świata WOŚP Marki 2018

    14 stycznia, w specjalnie zaaranżowanej przestrzeni w sztabie WOŚP w Markach, rozpoczynamy wyjątkową podróż kulinarną po niemalże wszystkich kontynentach globu. Serwowane dania to autorskie wykonanie w nowoczesnej aranżacji, z zastosowaniem najnowszych trendów i technik sztuki kulinarnej.

    Podróż naszpikowana niespodziankami. Pełna fuzji smaków. Połączona z wyjaśnieniem tego co widać, tego co i jak pachnie oraz tego co i jak smakuje z tym skąd taki pomysł. Wszystko to powoduje, iż taką podróż można przeżyć tylko jeden raz w życiu oraz tylko w tym miejscu i czasie.

    Więcej...
  • Ruszyły zapisy do Goût de France/Good France 2018!

    Już po raz czwarty wydarzenie Goût de France / Good France zgromadzi nas w pierwszym dniu wiosny, a więc 21 marca 2018 roku, wokół szefów kuchni na pięciu kontynentach: razem obchodzić będziemy święto francuskiej gastronomii.

    W każdej restauracji, która weźmie udział w tym projekcie, specjalnie przygotowana kolacja będzie hołdem dla wyśmienitej francuskiej sztuki kulinarnej, dla jej odkrywczego charakteru i dla wartości, których jest przekazicielem: chodzi o idee dzielenia się, wspólnie przeżywanej przyjemności, uznania dla dobrej żywności.

    Więcej...
  • Preeliminacje konkursu Bocuse d'Or Poland 2018.

    11 grudnia 2017 w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d'Or Poland 2018.
    Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski.
    Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef'a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do zmagań w Preeliminacjach.

    Więcej...
  • Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy

    W dniu 15 listopada w Centrum Olimpijskim odbyło się pierwsze zgrupowanie kulinarnej kadry Polski mające na celu wyłonienie członków Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Puchar Świata Luksemburg 2018. Trwają eliminacje, a ostateczny skład Reprezentacji zostanie podany na Walnym Zjeździe Członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni połączonym z kolacją Wigilijną. W międzyczasie trwają przygotowania oraz selekcja produktów dostarczonych przez Strategicznego Partnera oraz Sponsora Reprezentacji, firmy Selgros TransGourmet.

    Więcej...
  • Preeliminacje konkursu Bocuse d'Or Poland

    Przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d'Or ruszyły pełną parą.
    Komitet Organizacyjny Bocuse d'Or Poland zdecydował o przeprowadzeniu PREELIMINACJI w celu wyłonienia maksymalnie 8 kandydatów, którzy wystartują w finale eliminacji krajowych Bocuse d'Or Poland w lutym 2018 roku.

    Więcej...
  • Szefowie wybrali najlepsze polskie sery

    29 września w restauracji Moonsfera odbyła się kolejna edycja kulinarnego konkursu sera GOOD CHEESE.
    Konkurs dedykowany jest producentom, którzy komercyjnie oferują ser na polskim rynku. Nie ma w nim przegranych, ponieważ ogłaszane są jedynie trzy pierwsze miejsca w każdej ocenianej kategorii. Sery oceniają profesjonaliści: kucharze i szefowie kuchni a ocena odbywa się pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie.

    Więcej...
  • Walny Zjazd OSSKiC

    W dniach 2.12.2017 w Hotelu Double Tree by Hilton w Warszawie odbędzie się Walny Zjazd Członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni połączony z uroczystą Kolacją Wigilijną.
    Serdecznie zapraszamy wszystkich Członków OSSKiC, Partnerów i sympatyków stowarzyszenia do wzięcia udziału w wieczornym, świątecznym wydarzeniu.

    Więcej...
  • Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017

    8 grudnia 2017 roku odbędzie się IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, organizowana przez: Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Grupę Dora Metal, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firmę Apro Trade/Akademia Kawy®.
    Cele główne konkursu kulinarnego to: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia.

    Więcej...
  • OSSKiC na otwarciu nowej hali Selgros

    9 października 2017 roku odbyło się uroczyste otwarcie piątej już hali Selgros w Warszawie i osiemnastej w Polsce. W tak wyjątkowym wydarzeniu nie mogło zabraknąć śmietanki polskiej gastronomii, w tym czołowych nazwisk Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, którego Partnerem jest Selgros.

    Więcej...
  • OSSKiC na targach Polagra Gastro 2017

    Za nami kolejne Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Polagra Gastro w Poznaniu. W tym roku Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni wsparło to wydarzenie w prawdziwie profesjonalnym stylu. Pierwszego dnia targów Master Class Show poprowadziła Kadra Narodowa Polski Juniorów OSSKiC pod okiem jej trenera Sebastiana Krauzowicza.

    Więcej...
  • VII Ogólnopolski Festiwal Kulinarny
    Borów Dolnośląskich "Ale pasztet!"

    W dniach 17-19 listopada 2017 roku w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich
    "Ale pasztet !".

    Konkurs odbędzie się w kategoriach:
    17/XI/2017 - Uczniowie szkół gastronomicznych
    18/XI/2017 - Kucharze profesjonalni
    Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni pretenduje do nominacji do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się we wrześniu 2018 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.

    Więcej...
  • Bocuse d'Or powraca do Polski

    Po dwóch latach nieobecności konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce! Szczegóły dotyczące polskich eliminacji podamy już niebawem.

    Tymczasem mamy przyjemność poinformować, że do grona Komitetu Organizacyjnego Bocuse d'Or Polska dołączył Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz właściciel restauracji Moonsfera w Warszawie.

    Więcej...
  • SELGROS - dwudziestolecie lecie działalności handlowej w Polsce

    W sobotę pierwszego lipca na terenie międzynarodowych targów poznańskich, Selgros i Jego partnerzy świętowali dwudziestolecie lecie działalności handlowej w Polsce.
    Począwszy od roku 1997 gdy w Poznaniu otwarto pierwszą hale, do dnia dzisiejszego gdy jest ich już siedemnaście. Wspominano początki działalności i trud włożony w jej rozwój.

    Więcej...
  • Konkurs kulinarny
    Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2017

    W dniu 3 czerwca 2017 roku na teranach hotelu Windsor**** w Jachrance odbyła się IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś". Konkurs od wielu lat przyciąga rzeszę sympatyków gotowania, miłośników jednośladów oraz amatorów grillowania i zabawy na świeżym powietrzu.
    Również i w tym roku dopisała liczna frekwencja i słoneczna aura.

    Więcej...
  • "Najlepsze w moim domu"
    Konkurs Gospodyń Domowych

    Konkurs "Najlepsze w Moim domu" skierowany jest do osób pełnoletnich, gotujących amatorsko w domu. Zadaniem głównym konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, a także dobra zabawa. Uczestnik Konkursu powinien odtworzyć wiernie danie, które jest najlepsze w jego domu.

    Więcej...
  • "Moje Najpyszniejsze!"
    Puchar Polski dla Dzieci w wieku 8-12 lat

    Konkurs kulinarny "Moje Najpyszniejsze!" dedykujemy dzieciom w wieku 8-12 lat oraz ich rodzicom lub opiekunom. Głównym zadaniem, poza dobra zabawa jest wspólne przygotowanie potrawy, dania głównego, które w domu rodzinnym uchodzi za specjał, jest najchętniej przygotowywane. Zapraszamy rodziców i dzieci, gwarantujemy dobrą zabawę w oprawie konkursu kulinarnego.

    Więcej...
  • Kuchnie świata na targach WorldFood Warsaw

    Kuchnie różnych krajów, najlepsze produkty żywnościowe, specjalności regionalne, napoje i soki naturalne, słodkie i pikantne przekąski, a wszystko pachnące ziołami i przyprawami z całego świata zaprezentowane przez znanych kucharzy warszawskich restauracji – to wszystko czeka na Państwa podczas targów WorldFood Warsaw.

    Więcej...
  • Jubileuszowa XV edycja konkursu kulinarnego
    Martell 2017

    L'Art de la cuisine Martell 2017 kolejny raz zapisał się na kartkach gastronomicznej historii, w tym roku 04 marca odbyła się jego jubileuszowa - XV edycja konkursu oraz X - na Zamku w Rynie, który wypełnił się po brzegi kucharską bracią.
    Konkurs Martell to niekwestionowana marka, profesjonalny i przygotowany z najwyższą starannością. Od wielu lat przyciąga kucharzy z całej Polski, którzy pragną w nim wystartować. W tym roku przesłano ponad 50 zgłoszeń. Cieszy więc fakt, że po rocznej przerwie powrócił do
    Kulinarnego Pucharu Polski.

    Więcej...
  • Targi EuroGastro i WorldHotel - wszystko dla branży HoReCa w jednym miejscu

    Branżę HoReCa czeka wyjątkowe wydarzenie. Na początku kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym. MT Polska w Warszawie równolegle odbędą się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. Obie imprezy targowe w tym samym miejscu i czasie to pełny dostęp do najnowszej oferty z branży hotelarskiej, gastronomicznej oraz cateringowej. Dla wystawców to z kolei gwarancja spotkań z właścicielami, zarządzającymi oraz osobami decyzyjnymi w obiektach noclegowych oraz gastronomicznych.

    Więcej...
  • 30 edycja Bocused'or Rozstrzygnięta!

    Bocuse d'Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany do życia w 1987 roku przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine. W organizowanym co dwa lata konkursie bierze udział kilkadziesiąt krajów z Europy, Azji i Ameryki. Każdy z krajów wyłania swojego reprezentanta w krajowych eliminacjach. Następnie, zwycięzcy z poszczególnych krajów walczą o jak najwyższe miejsce w rozgrywkach na poziomie kontynentalnym, aby zmierzyć się w spektakularnym, światowym finale konkursu w Lyonie.

    Więcej...
  • Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

    W dniu 15.01.2017r na warszawskim Placu Defilad, tuż pod PKIN odbył się 25 finał WOŚP wieńczący kolejne wydanie największej w Europie Akcji Charytatywnej, której celem w tym roku było ratowanie życia i zdrowia dzieci na oddziałach ogólno pediatrycznych, oraz zapewnienie godnej opieki medycznej seniorom.

    Więcej...
  • Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

    Równorzędnie w innych miastach na terenie Polski odbywały się inicjatywy kulinarne, których celem było wsparcie szczytnego celu WOŚP.

    Więcej...
  • Ruszyły zapisy do trzeciej edycji
    „Goût de France / Good France”

    21 marca 2017 roku odbędzie się trzecia edycja wydarzenia "Goût de France/ Good France". W tym dniu restauracje z całego świata będą serwować typowe francuskie menu. Zapisy dla szefów kuchni pragnących wziąć udział w trzeciej edycji "Goût de France/ Good France" trwają od 6 listopada 2016 r. do 25 stycznia 2017 r.

    Więcej...
  • Olimpiada Kulinarna w Erfurcie

    SREBRO i BRĄZ dla Polski na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie
    Polska Reprezentacja Kucharzy Juniorów wspierana w tym roku przez Selgros Cash&Carry i Transgourmet osiągnęła najlepszy wynik w historii na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna (IKA) jest jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń w branży gastronomicznej na świecie.

    Więcej...
  • Posiedzenie Rady Programowej Kulinarnego Pucharu Polski

    W dniu 4 sierpnia odbyło się posiedzenie Rady Programowej Kulinarnego Pucharu Polski.
    Rada Programowa Kulinarnego Pucharu Polski jest organem, który czuwa i nadzoruje przebieg każdej edycji konkursu. Podczas posiedzenia podsumowano więc przygotowania do Kulinarnego Pucharu Polski 2016.

    Więcej...
  • OSSKiC pozyskało nowego sponsora głównego. Firma Trans Gourmet.

    Firma Transgourmet Polska, operator marek Selgros Cash&Carry i Transgourmet działa z branżą HORECA i wspiera pracę kucharzy. Jednocześnie co dla nas niezwykle ważne rozwija się słuchając potrzeb.

    Więcej...
  • Olimpiada Kulinarna w Erfurcie

    Z ogromną przyjemnością ogłaszamy listę kucharzy, którzy już bezpośrednio podczas prac zespołu powalczą o udział w ścisłej kadrze narodowej juniorów na Olimpiadę Kulinarną w Erfurcie 2016.
    Lista młodych kucharzy, którzy ukończyli II etap eliminacji do Narodowej Reprezentacji Juniorów Erfurt 2016.

    Więcej...
  • Warsztaty: stany skupienia – sosy, smoothies i sorbety

    18 listopada w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbyły się kolejne warsztaty dla profesjonalnych kucharzy. Tematem przewodnim będą stany skupienia – sosy, smoothies i sorbety, których idealne przygotowanie wymaga doskonałej wprawy i nierzadko lat doświadczenia.

    Więcej...