Kolejna edycja Targów gastronomicznych Euro Gastro.

17.05.2022 na terenie Warsaw Expo rozpoczęła się kolejna edycja Targów gastronomicznych Euro Gastro.

Pośród licznie zgromadzonych wystawców,  Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni utworzyło strefę pokazów, które prowadzili Juniorzy Poland National Culinary Team pod pieczą Selekcjonera Reprezentacji OSSKiC-Sebastiana Krauzowicza, Kapitana Reprezentacji -Bartosza Petera oraz Trenera Marcina Gruszki.

Menu pokazowe było przejrzyste i na pozór proste ponieważ opierało się m.in na takich produktach jak makaron czy barszcz czerwony, lecz wplecione techniki kulinarne oraz nietuzinkowe akcenty smakowe takie jak kiszony pieprz czarny lub wędzona sól sprawiły, iż efekty końcowe były zaskakujące.
Konstruując set menu, wyznacznikiem była sezonowość, lekkość oraz świeżość .W ciągu 7 wejść pokazowych, uczestnicy targów skosztowali ponad 450 porcji!.

Menu set Polnd National Culinary Team:

1.Żurek z białym szparagami i jajkiem parfait.
2.Lrokiet makaronowy z czerwonym pesto
3.Makaron wieloziarnisty z zielonym pesto, szparagami , ser dojrzewający
4.Ziemniak z ogniska, odwrócona mizeria, piklowana cebula, espuma chrzanowa
5.Botwina, kluseczki truflowe, podwędzany creme fraiche
6.Stek wołowy, fritata z makaronu, grillowana młoda kapusta
7.Mus czekoladowy, auszpik pomidorowy, malina z bazylią

Jednocześnie, w strefie zewnętrznej Targów utworzona została Strefa Barbecue, gdzie w oparciu o profesjonalną grillo-wędzarnie mobilną, szefowie-Maciej Grubman, Artur Musztyfaga oraz Daniel Ostrowski, członkowie Polish BBQ Kings odkrywali tajniki jak krok po kroku przygotować produkty (nie tylko mięsne) aby idealnie je uwędzić, upiec, połączyć z dodatkami aby finalnie osiągnęły jakość i smak BBQ .Używano także składników mało kojarzonych z BBQ, jak królik czy jeleń lub dzik pokazując, iż posiadając fachową wiedzę można stworzyć menu, które zaskoczy kulinarnych koneserów.
Tym samym z miejsca dziękujemy Naszemu strategicznemu sponsorowi, firmie Transgourmet,  firmie Maspex oraz wszystkim partnerom Stowarzyszenia za udzałi pomoc w realizacji pokazów kulinarnych.

Przed nami dwa kolejne dni pełne smaku, pasji oraz nowych trendów, czekamy na prezentacje oraz wystapienia kulinarne!.