Aktualności

"Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021"

Dział Rolny Ambasady Stanów Zjednoczonych w Warszawie we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni oraz Klubem Szefów Kuchni zaprosili młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych do udziału w konkursie "Kulinarne Odkrycia Ameryki 2021".

Amerykańskie przysmaki: łosoś, mintaj i wołowina – to główni bohaterowie konkursu adresowanego do młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lata. Uczestnicy mieli za zadanie samodzielnie zaproponować przepisy na przekąskę i danie główne dla 3 osób a także przygotować potrawy na podstawie tych przepisów.  Przekąska musi zostać przygotowana z łososia lub mintaja, a danie główne z użyciem amerykańskiej wołowiny jako składnika głównego. 
Amerykańskie produkty takie jak łosoś, mintaj czy wołowina mają bardzo dobre właściwości odżywcze i umożliwiają przygotowanie rozmaitych potraw, które pozwolą młodym kucharzom wykazać się ich pełną gastronomiczną kreatywnością. 

Uczniów oceniało jury złożone z uznanych ekspertów i szefów kuchni: Iwona Niemczewska, Bartosz Peter, Jarosław Uściński, Jarek Walczyk oraz Piotr Pietrzyk, jako sekretarz komisji. 

3 młodych kucharzy, wybranych przez jury  zostało zaproszonych do kolejnego etapu, jakim jest wielki finał. Wydarzenie oddbyło się 25 maja 2021 r. w Instytucie Kulinarnym Selgros TransGourmet w Warszawie. Każdy uczestnik otrzymał certyfikat potwierdzający udział w konkursie a dla 3 młodych kucharzy, którzy wzięli udział w finale, przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe m.in. zestawy profesjonalnych noży od firmy Giesser - Partnera OSSKIC.
Zwycięzcą pierwszego finału został 
1 miejsce Damian Badura
2 miejsce Jacek Darnowski 
3 miejsce Wiktor Bałdyga 
Dziękujemy bardzo wszystkim uczestnikom za udział i nadesłanie smacznych i zdecydowanie przemyślanych propozycji menu z użyciem dziekich Amerykańskich ryb mintaja i łososia oraz wołowiny najwyższej jakości. 
Gratulujemy zawodnikom i dziękujemy naszym partnerom. W szczególności Instytut kulinarny Selgros, TransGourmet sprawdzonemu dostawcy dla branży gastro i firmie Giesser producentowi świetnych noży w ogromnej palecie. 
Dziękujemy 
serdecznie gratuluje wszystkim finalistom, a pozostałym uczestnikom dziękuje za nadesłane zgłoszenia. Tematem były dzikie amerykańskie ryby: mintaj i łosoś oraz amerykańska wołowina. 

Dziękujemy U.S. Embassy Warsaw (dział rolny) oraz SlowGuide za możliwość współpracy przy tym projekcie.