Archiwum 2019

Międzynarodowe Targi Worldfood

9 marca, podczas Międzynarodowych Targów Worldfood w warszawskim Expo, którym patronowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni odbyły się liczne prezentacje i pokazy kulinarne, których tematyka i składniki receptur ściśle związane były z charakterystyką kuchni polskiej, tej nowoczesnej jak i tej, która prezentowano na stołach w XV,XVI i XVII wieku, Kucharze-członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, oraz członkowie Polish BBQ Kings- opierając się na produktach rodzimych ale także na produktach convinience, zaproponowanych przez sponsorów , stworzyli gamę dań, których przesłanie mówiło jasno, że kuchnia Polska jest bardzo bogata w smaki, kolory i błędem jest kojarzyć Ją tylko z pierogami i bigosem.

Dysponując wysokiej jakości produktami, często od lokalnych dostawców, czy wręcz-wprost od rolników, posiadając wiedzę jak je łączyć (foodpairing) oraz znajomość prawidłowych (nie zawsze nowoczesnych) technik kulinarnych, z dominacją slow cooking- zawsze daje stworzyć się dania, które uderzają prostotą, ale w rzeczywistości są dystyngowane i przywołują najlepsze smaki z pamięci. Podczas kilku prezentacji, goście targów mieli okazję skosztować Wieprzowego Assiette czyli: połączenia polędwiczki wieprzowej, policzków oraz kaszanki z Podlasia w wykonaniu Tomka Gawarzyńskiego; przywołano smaki jesiotra-połączono go w polewce z borowikami, przyrządzono także kiszki z ryb słonych i polędwicę wołową marynowaną w occie piwnym-tutaj nad poprawnością receptur Wydawnictwa Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie czuwali Norbert Sokołowski i Adrian Urbański. Całość miała na celu ukazanie różnorodności i bogactw kuchni polskiej, a także krzewienie tradycji kulinarnych Naszego kraju.