Reprezentacja Seniorów

Poland National Culinary Team

Michał Świerad

Pastry Chef

Z zawodu kucharz, pochodzi z małej wioski pod Rzeszowem, ale pasja do gotowania zmusiła go do zmiany miejsca i obecnie mieszka i pracuje w Warszawie. Na początku pracował jako kucharz oraz szef kuchni. W trakcie gotowania brał udział w wielu konkursach kulinarnych.  Laureat konkursu „Młody kreator smaku”. Po zmianie fachu zaczął pracę w renomowanych warszawskich restauracjach, podejmował też prace pozna granicami naszego kraju, gdzie poszerzył swoją wiedzę cukiernicza, m.in. w Belgii, czy Hiszpanii. Cukierniczego rzemiosła uczył się od najlepszych cukierników w Polsce i na Świecie.
Był szefem cukierni w jednym z największych obiektów hotelowych w Europie - Hotelu Arlamów****. Obecnie pracuje jako technolog i product manager w firmie Barbara Luijckx gdzie prowadzi szkolenia dla cukierników i kucharzy w Polsce i na świecie. Specjalizuje się w pracy z czekoladą. W swojej pracy przykłada duża uwagę do sezonowości produktów oraz ich jakości. Szkoli się na regionalnego sędziego WACS (Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni) w kategoriach cukierniczych. Wraz z Poland National Culinary Team zdobył dwa srebrne medale na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie w 2020 roku oraz dwa srebrne medale z Narodową Kadrą Polski Juniorów na Pucharze Świata w Luksemburgu  w 2022 roku - jako trener.